Als je de hypotheek eind vorige of begin deze eeuw hebt gesloten is er een grote kans dat je een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek hebt.
Het woord zegt het al, bij deze hypotheekvorm betaal je alleen rente.
Voordeel: lage maandlast
Nadeel: je lost dus niets af, de schuld blijft even hoog
Dat nadeel hoeft niet erg te zijn, je huis is in waarde gestegen, bij verkoop van je woning los je de hypotheek af en er blijft meestal voldoende overwaarde over.
Wanneer is aflosvrij een probleem?
Als de hypotheek afloopt na je pensioendatum en je inkomen is gedaald. De bank gaat, bij aanvraag van een nieuwe (verlengings) hypotheek opnieuw toetsen. Dus past de hypotheek bij de waarde van je huis en bij je inkomen. Het eerste zal meestal het probleem niet zijn, het tweede kan wel problemen opleveren.
Vanaf 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk een aflossingsvrije hypotheek te sluiten. Er geldt wel een overgangsrecht, de hypotheek die je in januari 2013 hoeft niet aan een aflosschema te voldoen. Je kunt weer aflossingsvrij sluiten met een maximum van de hypotheek die je op genoemde datum had of voor 50% van de waarde van je woning (de laagste van die twee geldt.
Ook al kun je maandlasten probleemloos ophoesten, de bank kan daar anders over denken. In het ergste geval zul je moeten verkopen.
Het zal in de meeste gevallen niet zo’n vaart lopen, maar het is een goed idee even door een hypotheekadviseur te laten controleren hoe je hypotheek “pensioenproef” gemaakt kan worden.
Aan de hand van een inventarisatieformulier kan ik snel vaststellen waar voor jou de kansen en mogelijkheden liggen. Veelal zul je nu een hogere rente betalen dat de huidige marktrente, je kunt er dus nog gunstiger uitspringen. Zo wordt aflosvrij, aflosblij. Lagere maandlasten en geen zorgen over je hypotheek, geweldig toch?
Je kunt me bellen op 06-41588955, een mail sturen naar M.Croes@vervier.nl.
Je kunt ook het contactformulier invullen, ik neem dan snel contact met je op.