Loan to value, hoogte hypotheek en waarde onderpand

Waarde huis en maximale hypotheek

Als je een huis wilt kopen en een hypotheek wilt afsluiten kijkt de bank uiteraard naar je inkomen.

Maar sinds een aantal jaren wordt ook gekeken naar de verhouding tussen de waarde van je huis en de hoogte hypotheek. We weten allemaal hoeveel huizen in de bankencrisis “onder water” kwamen te staan. Dat betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van je woning. Vervelend als je moet of wilt verkopen.

Een bestaande woning koop je kosten koper (k.k.) dat wil zeggen dat alle kosten die met de aankoop van de woning te maken hebben voor rekening van de koper komen.

Stel je koopt een huis van € 300.000,- dan betaal je 2% https://www.mariannecroesadvies.nl/starter-op-woningmarkt-vrijstelling-overdrachtsbelasting/overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de overdracht van de woning komen ook voor jouw rekening. In totaal is dat zo’n € 6.750,-.

Bijkomende kosten:

Als je een hypotheek sluit krijg je ook de financieringskosten te betalen ( hypotheekakte bij de notaris, taxatiekosten en kosten voor het hypotheekadvies, in totaal ca. € 3.850,-.

Als je een hypotheek sluit met Nationale Hypotheekgarantie komt er nog 0,7% van het hypotheekbedrag bij. Zonder Nationale hypotheekgarantie zijn de bijkomende kosten € 10.600,-https://www.nhg.nl/

De maximale hypotheek op basis van het onderpand is de marktwaarde van de woning. Als de woning ook op € 300.000,- getaxeerd wordt heb je dus een bedrag aan eigen middelen nodig van € 10.600,-.

Martkwaarde

Bij de aankoop van een woning teken je de koopakte. Daar staat een heleboel in, bijvoorbeeld de koopsom.

De woning moet getaxeerd worden door een makelaar die niet bij de aan-of verkoop betrokken is. Die waarde kan lager of hoger zijn dan de koopsom. Als de taxatiewaarde lager is krijg je een lagere hypotheek, als de taxatiewaarde hoger is dan de koopsom kan de hypotheek gelijk zijn aan de taxatiewaarde.