Starter op woningmarkt? Vrijstelling overdrachtsbelasting

Het is voor starters al jaren moeilijk om een woning te kopen.

Sinds een aantal jaren is de maximale hypotheek niet hoger dan de marktwaarde van de woning. De bijkomende kosten moeten uit eigen middelen komen (overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatie, kosten voor advies en bemiddeling etc.) Deze kosten bedragen in totaal al gauw 5 % van de koopsom. Voor een woning met een marktwaarde van € 300.000,- moet je een spaarpotje hebben van € 15.000,- .

Om starters tegemoet te komen heeft de overheid beslist dat er vanaf 2021 een vrijstelling voor jongeren is van de overdrachtsbelasting.

De overdrachtsbelasting bedraagt nu nog 2% van de koopsom. Dat scheelt dus veel bij de aankoop van een woning. Bij een woning van € 300.000,- is het voordeel € 6000,-.

Voorwaarden:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar, koop je samen en worden jullie allebei voor 50% van de woning en één van jullie is ouder dan 35, dan betaal je 1%.
  • Je moet de woning als hoofdverblijf gaan gebruiken, je moet er zelf gaan wonen.
  • De vrijstelling is eenmalig

Om het voor deze groep jongeren nog makkelijker te maken bieden wij tot eind januari een extra korting van € 600,- op de advies-en bemiddelingskosten. Vul onderstaand formulier in en je hoort per omgaande van ons !!